Alpakka? 2018-03-20T17:06:50+01:00

Alpakka

Alpakkaen er et søramerikansk kameldyr som ble domestisert av inkaene for fem tusen år siden.

Den er ca. halvannen meter høy og veier fra 50 – 80 kg. Den går drektig i 11,5 mnd og ungene som kalles cria, er veldig «ferdige» når de fødes. De har krøllete pels og løper rundt på jordet etter få timer. Dette skyldes bl.a. deres opprinnelig leveområder i Andesfjellene der temperaturen varierer voldsomt mellom natt og dag. Av samme grunn fødes de også ofte på dagtid, noe som er veldig praktisk for oss alpakkabønder.

Hoppene er gode mødre; de liker best å gå drektige eller ha en diende cria. Derfor er det vanlig å pare allerede 14 dager etter fødsel. De kan få ca 15 avkom i løpet av levetiden, som er omtrent 20-25 år.

De er utpregede flokkdyr og mistrives hvis de blir tvunget til å være  alene. Derfor selger vi aldri mindre enn to dyr – og helst tre – til folk som ikke har alpakka fra før.

De er fredelige beitedyr som har en koselig liten nynnelyd som kalles humming. Denne lyden er spesielt viktig for tilknytningen mellom mor og barn.

Alpakkaen spiser høy hele året, i tillegg til at de beiter om sommeren. De får litt tilførsel av kraftfor samt tilskudd av vitaminer og mineraler. Som med andre husdyr må de ha tilgang til friskt vann til enhver tid, og man må følge opp med vaksiner og eventuelle ormekurer.

Møkkingen er relativt enkel da alpakkaen er renslige dyr som gjør fra seg på samme sted som de andre. Vi kaller det at de etablerer toaletter.

Hingster og vallaker trenger bare le mot vind og vær og går ute hele året, mens hoppene trenger et fjøs el.l. i fødselstida.

Hovedgrunnen til å ha alpakka er den utrolige fine fiberen de produserer.

Den kalles ikke ull da den er delvis hul på samme måte som isbjørnpelsen. Dette gjør at den er varmere enn gåsedun og flere ganger varmere enn saueull samtidig som den er kjølig i varmen.

Fiberen er myk, lett, glatt og sterk. Utmerket for allergiker da den har mindre lanolin som tiltrekker seg støv og mikroskopiske allergener. Både mens fiberen er på dyret og etter bearbeiding er «ulla» så godt som selvrensende. Den finnes i 22 naturlige nyanser av grått, svart, brunt og hvitt.

De klippes en gang i året.
Potensialet for alpakkaen i Norge burde være stort. På verdensbasis utgjør alpakkafiberen en bitteliten del av det totale ullforbruket. Dette ønskes økt pga. dens unike kvaliteter.

Dyra passer godt i Norge da de trives godt i kulde. De er gode landskapspleiere pga myke «poter». Mange har gode erfaringer med alpakka som terapidyr. De har en medfødt verdighet, de er tillitsfulle, morsomme og harmoniske.